Posted on

Együtt a bajban. Párterápia – Felértékelődött a családi vagyon

Baktay Miklós és Baktay Zelka

Baktay Zelka és Miklós párterapeuták. Mindketten évtizedes tapasztalattal rendelkeznek, több szakkönyv –köztük a Szeretők; Eseteink – Páratlan párkapcsolatok, Egy terapeuta pár gyakorlatából című művek – szerzői.

A házaspár nemrég indította el Kapcsolatgazdagító Akadémiáját, ahol immár nemcsak krízis-helyzetben lévő párokkal, családokkal dolgoznak, hanem olyanokkal is, akik a házasság vagy az együttélés mindennapjait szeretnék színesebbé,  tenni.

Baktayék azt mondják, hozzájuk egyre többen jelentkeznek be a gazdasági válság kezdete óta.

– A pénzügyi nehézségek miatt különösen felértékelődött a családi vagyon. Sok minden inog most – az egzisztenciális biztonság, a munkahelyi státusz, a lakás, a ház megléte. Eltűntek vagy megkérdőjeleződtek értékek, ezért egyre fontosabb az embereknek, hogy ne veszítsék el az olyan biztos pontokat az életükből, mint a párjuk, házastársuk –magyarázza Baktay Zelka.

Baktay Miklós szerint a pszichológus munkája leginkább a nyomozóéhoz hasonlít: ahhoz, hogy valaki sikeres legyen, ravaszságra, csapatszellemre, éles logikára, a tartós odafigyelés képességére és jómemóriára van szükség. Szerinte a pályakezdők egyáltalán nincsenek könnyű helyzetben, hiszen az igazán hatékony gyakorlati módszereket külföldön lehet elsajátítani, ahol egy hét végi kurzus akár egymillió forintba is kerülhet.

Az ár az ottani viszonyokhoz szabott: egy német vagy osztrák pszichológus óránként 100 eurót keres. Tapasztalata szerint itthon a felsőoktatási intézmények gyakran nem tudják megfizetni azokat a gyakorlati szakembereket, akik a mindennapi terápiák során szerzett tudásukat az egyetemi, főiskolai képzések keretében átadhatnák a diákoknak. – Óriási a különbség aközött, hogy az ember előadást tart a pszichológiáról, az emberek, kapcsolatok működési mechanizmusairól, vagy megpróbál kirántani egy házasságot a kátyúból – hívja fel a figyelmet Baktay Miklós.

Forrás: NOL

Visits: 37