Biciklizés

A párkapcsolat olyan, mint a biciklizés. Ha leállunk, leesünk. Dinamikus rendszer, amely folyamatos munkával fenntartható avagy folyamatos munkával tartható fenn.

Az ötvenes években kinevették azokat, akik fogat mostak. Egy évtizeddel később azokat, akik leszoktak a dohányzásról. A hetvenes években röhögtek a sörözést kocogásra cserélőkön. A nyolcvanas években finnyásnak titulálták azokat, akik igyekeztek elkerülni étrendjükben a rovarirtó szereket. A kilencvenes években legyintettek, ha valaki takarékoskodni kezdett a vízzel, később pedig a biciklisták kapták a lesajnáló mosolyokat.

Ma talán még viccelődnek azokon a házastársakon, akik adnak egymásra, tesznek egymásért, a házasságukért.

Mi azon vagyunk, hogy a párkapcsolatok gazdagítása terén jöjjön el a következő nagy szemléleti fordulat.

Felkészítés és gazdagítás (prepare-enrich)

Viszatérve a párkapcsolat-kerékpár hasonlathoz: két külön tengelyen forog együtt két kerék és ha megállunk, le kell támaszkodni egy harmadik pontra. Ezért a párkapcsolat folyamatos haladást, gazdagítást igényel, a fordulókra pedig érdemes előre felkészülni.
Az esküvő, a kisbaba születése, a kamaszodó gyermek, a fészekből kirepülő fiatalok, a nagyszülővé válás és az egyedül maradás mind-mind olyan életesemények, amelyekre jó együtt felkészülni.
Egy másik hasonlattal: aki ad magára, akkor keresi fel a fogorvost, amikor eljött az ideje, mások bevárják, amíg fájni kezd.
A párkapcsolat gazdagítás színtere évről-évre változik, keretét viszont mindannyiszor a kapcsolat gazdagító programok adják.

Találatok: 371