Szemléletünk

A gondolati háttér, mely előadásaink, élményterápiás és kapcsolat-gazdagító munkánk alapjait adja:

1. Életünk hirtelen változását vagy a körülmények, vagy valamilyen belső folyamatok indukálják.

2. Ha a körülmények és a belső folyamatok találkoznak, meghatározó élményről beszélünk. Ez lehet trauma vagy arany pillanat.

3. A trauma vagy arany-pillanat döntő változást jelent az egyén vagy a pár életében, kapcsolatában, identitásában.

4. Amit élményterápiánk modellez, azt az emberek régóta teszik tudattalanul: a görög tragédiák katarzist váltottak ki, az ünnepek arany pillanatot jelentettek.

5. A terápiában igyekszünk felhasználni, modellezni az élmény katartikus hatását, mesterségesen arany pillanatokat hozunk létre élményterápiás eszközökkel, olyasformán, ahogy a gyógynövények hatóanyagaiból gyógyszert készítenek.

6. A pozitív élmény katartikus hatása képes kizökkenteni az egyént vagy a párkapcsolatban élőket a hétköznapok játszmáinak mély kerékvágásából.

7. Az élményterápia annál hatékonyabb, minél több érzékszervre hat egyszerre, fő eszköze pedig a szerep, melynek segítségével a személyiség újabb rétegét hozza létre.

8. Az új szerepet az új helyzet alakítja, az új szerep új személyiség-dimenziókat tár fel, és egyben új jövőképet, új élettörténetet, sőt, új múltat is alkot.

9. Ha az új helyzet traumatizáló, akkor a szituatív emlékezet traumák sorát hozza elő, s az addigi életet, mint kudarcok és szenvedések sorát mutatja, míg az új arany pillanat előhívja az élet szép eseményeinek füzérét.

10. A munkánk során megismert történetek számunkra azt példázzák, hogyan következnek be mai, rendezett, normák közé szorított életünkben is spontán „csodák”. Tanulunk belőlük és modellezzük őket.

Találatok: 389